Evolution och framtidsspaningar

Digitala banker är något som har funnits i några år nu. Internetbank och mobilbank är två exempel och något som används dagligen av många för att utföra olika typer av ekonomiska ärenden. Idag erbjuder majoriteten av alla banker någon typ av digital tjänst såsom en mobilapp eller internetbank. Generellt föredras mobilappen då denna smidigt laddas ner till ens enhet så man kan göra transaktioner och ha en bra översikt var man än befinner sig.

Hur uppkom idén om digitala banker? Den största faktorn är givetvis att människan ansåg att det fanns ett behov och en efterfrågan. Tidigare kunde bankärenden ta lång tid och det var oftast en besvärlig procedur. För att göra det hela smidigare och mer lättåtkomligt presenterades internetbanken och därefter dök även mobilbanken upp som gjorde det hela mer effektivt. Inte bara för användarna utan även för själva bankerna och låneinstituten.

Hur ser framtiden ut?

Vi är övertygade om att mycket positivt kommer hända när det gäller digitala banker. I dagsläget är det ett smidigt och lätt verktyg att använda och förmodligen kommer arbetet utvecklas och förbättras ytterligare. Hur det kommer att förändras återstår helt enkelt att se men förmodligen kommer fler typer av bankärenden att kunna genomföras digitalt. Sedan har vi även kryptovalutor som förmodligen kommer implementeras mer och mer i den dagliga handeln.

Därför kommer eventuellt kryptovalutan Bitcoin dyka upp mer, hos vissa företag är denna valuta redan tillgänglig. Men eftersom många än så länge inte är helt bekanta med kryptovalutor återstår det att se om det kommer ge någon påverkan i framtiden. Vi är övertygade om att en positiv utveckling kommer ske som blir smidig och fördelaktig för samtliga parter. Banker och låneinstitut anpassar sig ständigt efter den tekniska utvecklingen vilket innebär att onlinebanking kommer hänga med.

Hur det fungerar med digitala banker

För den som inte är så insatt är digitala banker alltså banker där allt sker online. Det behöver nödvändigtvis inte innebära den traditionella internetbanken som sköts genom att du loggar in på din bank via dator med exempelvis bankdosa. Du kan numera till exempel utföra bankärenden via en mobilapp som är kopplad till din bank. Oftast har varje enskild bank en officiell app som samtliga kunder kan använda till sitt förfogande.

Med en digital bank kan du sköta dina ekonomiska ärenden online. Detta innebär att allt sker mycket smidigt och enkelt. Oftast tar det högst någon dag innan exempelvis en transaktion är genomförd. Detta beror såklart på vilket företag och bank du är kund hos. En digital bank är också perfekt för att få en överblick över ditt saldo, ditt sparande samt dina utgifter. På så vis kan du dessutom sätta upp en månadsbudget!

Efterfrågan ökar

Ständigt ökar efterfrågan på automatiserade och mobila tjänster. De allra flesta vill att bankärenden inte behöver göras manuellt utan ska ske automatiskt eller genom några snabba klick. Efterfrågan på dessa typer av automatiska tjänster kommer förmodligen också öka i framtiden och i flera generationer. Vi är bekväma med den tekniska utvecklingen och den kommer såklart förbättras och så måste även digitala banker göra för att kunna tillfredsställa användarnas behov.

I framtiden kommer eventuellt mer statistik och analyser göras för att tydligare kunna se användarnas digitala beteendemönster och på så sätt anpassa innehållet. Appar har exempelvis alla typer av tjänster men vissa personer kanske enbart använder sig av en app för att kolla sitt saldo. Ja, då kommer det enbart visas denna funktion i appen. Än så länge är detta bara idéer men vi kommer förmodligen kunna se något liknande i framtiden.

Tillgodose kundernas behov

I grund och botten handlar det om att användarna, alltså kunderna, har ett behov som behöver tillgodoses. Alla människor vill generellt att saker och ting ska ske smidigt. Detsamma gäller när det kommer till digitala banker, ju smidigare desto bättre. Det betyder nödvändigtvis inte att extremt avancerade funktioner behöver implementeras utan även simpla lösningar välkomnas. Oavsett om det blir stora eller små förändringar i framtiden kommer vi vara exalterade.

Sammanfattning

Digitala banker har de senaste åren fått en revolutionerande frammarsch. Idag används digitala banker i princip dagligen av majoriteten av befolkningen. Istället för att bankärenden ska ske på ett besvärligt och komplicerat vis kan det med digitala banker ske riskfritt och enkelt. I grund och botten handlar det om efterfrågan – att användare vill att allt ska ske så smidigt som möjligt. Hur det kommer se ut i framtiden med digitala banker låter vi framtiden avgöra!

Leave a Comment