Kryptovaluta, vad är det?

Kryptovalutor skapades första gången 2009 då Bitcoin grundades, och sedan dess har massor av olika kryptovalutor skapats och det finns idag över 2 000 olika valutor. De olika kryptovalutorna skapas genom krypteringsprogram på internet, så detta betyder att det inte finns någon fysisk valuta. Värdet på de olika kryptovalutorna beror på efterfrågan, vilket gör att värdet på en kryptovaluta kan både snabbt öka och sjunka över natt. Kryptovalutor går inte heller att spåra.

Kryptovalutor skapas genom att datorer tar fram matematiska problem, när man klarat detta så belönas man med en digital valuta. För att valutan inte ska tappa sitt värde så har kryptovalutor skapats så det blir svårare och svårare att få fram dessa problem. Man skapar även bara ett visst antal av en kryptovaluta för att på så sätt göra den ännu mer attraktiv för användare att ta del av.

Hur fungerar kryptovalutor?

Kryptovalutor är en helt digital valuta och det finns ingen central bank eller liknande som styr värdet på kryptovalutor utan alla transaktioner sker digitalt. Därför är det säljaren som sätter sitt pris på hur mycket en kryptovaluta ska vara värd. Desto fler som är involverade i processen att ta fram en kryptovaluta, desto svårare blir det att få fram dem då det inte finns oändligt utav dem. Detta gör att även värdet för kryptovalutan ökar.

Det som är kryptovalutans största problem i dagsläget är att då den sker helt digitalt och inte styrs av någon central bank så kan transaktioner ta väldigt lång tid. När det är många som säljer och köper olika kryptovalutor samtidigt tar det långt tid att kryptera en transaktion. Detta gör att värdet på kryptovalutan kan ha hunnit ändras väldigt mycket under perioden som gått mellan man sålde den tills den har gått igenom.

Bitcoin

Bitcoin slog igenom stort i Sverige under 2017 och blev snabbt den kryptovaluta som alla talade om och värdet ökade så ett tag var en Bitcoin värd nästan 200 000 kronor. De som köpte Bitcoin tidigt när det var nytt kunde därav göra sig stora pengar på Bitcoin när man sålde av dem. Sedan dess har värdet sjunkit och en Bitcoin ligger i dagsläget på omkring 60–70 000 kronor.

Bitcoin är fortfarande den överlägset största kryptovalutan och är den som flest personer använder sig av när man handlar med kryptovalutor. Då alla transaktioner i systemet sker anonymt så går det inte att spåra vart transaktionen är skickad ifrån. Det som är problemet idag med Bitcoin är att värdet ökar och minskar mycket mer än vanliga valutor. Så, köpte du något för en Bitcoin igår, kan den vara värd två Bitcoin imorgon.

Handla med kryptovalutor

Det har sedan starten med kryptovalutor funnits sidor på internet som erbjuder köp med olika typer av kryptovalutor. Sedan intresset ökat stort de senaste åren runt om i världen så har även efterfrågan ökat att ställen ska erbjuda av betalningar med Bitcoin. Nordamerika är det stället som har kommit längst med kryptovalutor och där kan man betala med Bitcoin på såväl restauranger, snabbmatskedjor och vanliga butiker samt på nätsidor.

Det går även bra att handla med kryptovalutor i Sverige. Man kan betala med Bitcoin på allt från resesidor, tekniksidor, onlinecasinon men även en del fysiska butiker som erbjuder betalningar med Bitcoin. Det man gör då är att butiken sätter ett pris på vad varan ska vara värd i Bitcoin och sedan betalar man det värdet som är bestämt sedan innan. Detta gör att priset kan variera beroende på valutakursen.

De största kryptovalutorna idag.

De största kryptovalutorna i dagsläget är självklart Bitcoin, som är den största och kändaste kryptovalutan. Det finns även andra stora kryptovalutor som används digitalt, men även i fysiska butiker och de största valutorna utöver Bitcoin är Ethereum, Ripple, EOS samt Litecoin. Alla kryptovalutor fungerar på samma sätt och styrs på samma sätt, det är bara värdet och efterfrågan på de olika kryptovalutorna som avgör vilken som är mest värdefull att ha i sin ägo.

Framtiden för kryptovalutor

Många menar att kryptovalutor kommer vara det sättet människor kommer handla på i framtiden, medan andra säger att kryptovalutor är en bubbla som snart kommer att spricka. Kryptovalutor kommer nog alltid att finnas, men om handlandet med kryptovalutor kommer vara som idag eller om det blir den valuta som alla använder i framtiden återstår att se. Den smidiga lösningen med samma valuta i hela världen är något som talar för kryptovalutan.

Leave a Comment